Tuesday, 4 October 2011

"breast ironing"...upacara yg x masuk akal!!

Amalan Seterika Payudara Anak Untuk Elak Rogol di Cameroon
Cameroon merupakan wilayah yang terletak di Afrika dan terkenal dengan amalan ritual dan tradisi etnik sesuatu kaum. Salah satu amalan dan budaya mereka yang sangat pelik dan aneh dan mampu mengejutkan sesiapa sahaja yang melihatnya adalah amalan tradisi mereka iaitu “breast ironing”.

apakah itu "breast ironing"???
Breast ironing adalah satu tradisi, yang menurut kepercayaan mereka, ahli keluarga akan cuba untuk mengempiskan payudara anak perempuan mereka. Tujuannya adalah untuk mencegah anak perempuan mereka daripada terlibat dalam hubungan seksual. Kerana mereka percaya, payudara adalah bahagian yang mampu menarik nafsu lelaki untuk melakukan aktiviti seks.
Sebaik sahaja anak perempuan mereka mencapai akil baligh dalam lingkungan 9 tahun, payudara mereka akan diseterika dengan mengunakan batu arang yang dibakar di atas unggun api sehingga panas. Bayangkan betapa sakit dan terseksanya diseterika dengan batu yang panas.


Breast ironing adalah satu tradisi, yang menurut kepercayaan mereka, ahli keluarga akan cuba untuk mengempiskan payudara anak perempuan mereka. Tujuannya adalah untuk mencegah anak perempuan mereka daripada terlibat dalam hubungan seksual. Kerana mereka percaya, payudara adalah bahagian yang mampu menarik nafsu lelaki untuk melakukan aktiviti seks.
Sebaik sahaja anak perempuan mereka mencapai akil baligh dalam linkungan 9 tahun, payudara mereka akan diseterika dengan mengunakan batu arang yang dibakar di atas unggun api sehingga panas. Bayangkan betapa sakit dan terseksanya diseterika dengan batu yang panas.
Hot Stones for Ironing Breasts2 0 Amalan Seterika Payudara Anak Untuk Elak Rogol di Cameroon
batu2, sudip, tukul kayu yg dipanaskan..antara barang yg digunakn tuk upacara ini...
ni pun digunakan sebagai alat jgk..aishh..seksanya la budak2 tuh...


Mereka terpaksa meraung dan menangis kesakitan tapi tiada sesiapa pun dapat membantu. Ini kerana, mereka berpegang teguh pada tradisi. Dipercayai, payudara kanak-kanak perempuan terbabit diseterika sebanyak dua kali sehari. Proses ini berlanjutan sehinggalah payudaya kanak-kanak tersebut menjadi tidak normal dan sangat teruk.Ibu ibu di Cameroon katanya melakukan amalan ritual ini kerana khuatir anak perempuan mereka menjadi mangsa rogol ataupun hamil anak luar nikah.
Flavien Ndonko, seorang ahli antropologi bersama program kesihatan GTZ’s German-Cameroon HIV/AIDS, berkata bahawa kesakitan ini bukan sahaja boleh membawa kesan negatif kepada kesihatan kanak-kanak perempuan tersebut, tetapi juga satu bentuk sia-sia pendidikan seks.


“Ramai gadis-gadis Renata, yang menjadi ibu di usia muda, berkata dada mereka telah diseterika oleh keluarga, dan ini jelas membuktikan bahawa amalan ritual ini tidak berfungsi sebagai pencegah kehamilan dan ia merupakan satu perbuatan yang sia-sia dan mampu menyebabkan trauma”.


ni lah hasil breast ironing nih...terukkann???nsb bek kita kat malaysia...
Oleh kerana itu, satu usaha untuk menghalang amalan ‘breast ironing’ telah dilakukan disana. Bagi Ndonko, kempen ini adalah perjuangan untuk menghormati intergriti kanak-kanak perempuan, dengan implikasi yang lebih luas untuk hak asasi manusia.
Di Malaysia, belum ada lagi amalan ini. Masing masing mahu menjaga aset yang ada kerana percaya itu adalah nilai kecantikan.
Sumber: http://selangor2u.com/blog/current-issues/berita-dunia/amalan-seterika-payudara-anak-untuk-elak-rogol-di-cameroon/#ixzz1Zrkjv2j9 
www.s2u.my 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...